donderdag 19 januari 2012

061 | ZOEKTOCHT NAAR VEILIGE VERDUNNER EN REINIGER GAAT VERDER ...

Ondertussen is de zoektocht naar een milieuvriendelijke, onbrandbaar, gifvrij, biologisch afbreekbaar alternatief voor de klassieke olieverfverdunner 'terpentijn' en voor de penseelreiniger 'White Spirit' (terpentine) verder gezet. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met 'Zest-it', een natuurlijk verdunnings- en reinigingsmiddel op basis van zuivere citrusvruchten. Het is een heldere vloeistof met aangename citrusgeur, biologisch afbreekbaar, niet irriterend voor ogen of huid, niet giftig en onbrandbaar, en met een trage verdamping. Het heeft geen nadelige effecten op olieverf en pigmentdeeltjes. Het is echter vooralsnog niet verkrijgbaar in België, wel even de grens over in Eindhoven en Maastricht.
Zelf heb ik dit product nog onvoldoende kunnen uitproberen, maar een eerste test was positief. De verdamping/droging verloopt wat trager en de verdunde verf kan dan ook net niet zo dun dan bij terpentijn. Maar die eigenschappen van terpentijn zullen waarschijnlijk bij geen enkel alternatief te vinden zijn.
Het product is ook tamelijk prijzig, zeker als je het ook gaat gebruiken om je penselen te reinigen. Maar hier zou dan 'Eco White Spirit' van 'Forever' een goekopere oplossing kunnen bieden.
+ Misschien wordt deze combinatie de beste om de klassieke olieverf te kunnen blijven gebruiken op een gezonde en milieuvriendelijke manier?

Het Engelse woordje 'zest' betekent behalve de buitenste schil van citrusvruchten, ook o.a. pit, enthousiasme, animo, geestdrift ... So, have a zest for oilpainting ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten