woensdag 25 januari 2012

063 | EXPERIMENTEREN MET OLIE- & ACRYLVERF, KALLIGRAFIE, ANDER DOEK, ...

Les 35 van donderdag 19 januari 2012

Na de toch wel geslaagde pogingen om met acrylverf te schilderen, en vooral om te trachten een gelijkaardig kleurenpalet te creëren als datgene dat ik enkele jaren geleden had gebruikt voor het werk 'Droom Vrede' (januari 2010), zou ik nu met olieverf op een andere doekkwalieit deze schildering willen overdoen, niet met de bedoeling te kopiëren maar wel te werken in dezelfde stijl.
Het doek van 80 cm bij 120 cm kreeg eerst een magere, met terpentijn verdunde, beginlaag. En na droging heb ik met een plat penseel en met verdunde olieverf enkele flarden van tekst geschreven in het lettertype 'Unciaal', en tenslotte ook nog wat flarden met een zelfgemaakte cola-pen ('folded pen' of geplooide pen). Dit laatste lukte niet zo goed omdat het katoenen doek de pen niet vlot over het oppervlak deed glijden, maar regelmatig tegen hield.


Les 36 van maandag 23 januari 2012

De volgende stap in de ontwikkeling van 'Droom Vrede 3' was de bewerking met eenzelfde kleurenpalet als hetgeen gebruikt was bij 'Droom Vrede' en de tweede versie in acryl 'Droom Vrede 2'. Maar dat viel tegen, in die zin dat het canvas van dit doek ruwer en absorberender was dan dat van de vorige twee schilderingen, waardoor de uitvloeiingen van kleuren en het afdruipen veel minder sterk waren. Misschien had ik beter eerste een laag gesso opgezet?

Ach, deze 3e versie valt me tegen. Misschien dat de okerkleurige tekstflarden van grote letters het geheel nog ten goede kunnen keren. Maar dat is voor volgende les!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten